Mindfulnesstraining

De 8-weekse mindfulness training die we aanbieden is gebaseerd op Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). De training wordt wereldwijd op eenzelfde manier (gestandaardiseerd) gegeven. De grondlegger van deze trainingsmethode is Jon Kabat Zinn. Hij heeft samen met artsen, psychologen en wetenschappers, zoals Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale, de training ontwikkeld.

De Mindfulnesstraining bestaat uit 8 bijeenkomsten, die achtereenvolgens één keer per week plaatsvinden. In de training oefen je met aandachts- en-ervaringsoefeningen die gericht zijn op:

• Bewust worden van het eigen brein.
• Het herkennen van de automatische piloot.
• Keuzes herkennen bij niet-helpende, automatische gedachten om aandachtiger en intenser bij alle waardevolle nu-momenten aanwezig te kunnen zijn.
• Trainen van een nieuwe modus van je brein.
• Leren hoe je dagelijks binnen 3-minuten in de nieuwe mindful modus kan stappen! Deze 3-minuten meditatie is een van de kernoefeningen van de 8-weken training.

Het cursusmateriaal bestaat uit een werkboek met informatie over mindfulness, uitleg over de verschillende thema’s, ervaren van oefeningen en uitvoeren van opdrachten. Je krijgt ook audiotracks van de oefeningen, zodat je thuis kunt oefenen. Het thuis (bijna)dagelijks oefenen van de nieuwe vaardigheden is belangrijk om tot integratie van het aandachtsvolle leven te komen. Mentale fitness is een nieuwe conditie opbouwen. Ervaren doet leren en oefening baart in deze levenskunst.

De training vindt plaats in een groep. Ondanks dat het een groepstraining is, maak je een individueel proces door. Ook is een individuele training mogelijk.